
از عوامل مؤثر بر موفقیت تحصیلی، انگیزه پیشرفت است که به معناي گرایش فرد براي گذر از سدها، تلاش براي دستیابی به گونه اي برتري و حفظ معیارهاي سطح بالا و همچنین تمایل فرد به حرکت و کار کردن در جهت رقابتهاي فردي و اهداف حرفه اي است.اغلب والدین اظهار می دارند که فرزندشان حداقل با یک فرد همکلاسی در رقابت است و براي کسب نمرات برتر تلاش می کند. اگر چه رقابت طلبی یکی از نشانه هاي انگیزه پیشرفت است اما علاوه بر این افرادي که انگیزه پیشرفت بالائی دارند حتی اگر موانعی سر راهشان باشد فقط به موفقیت فکر می کنند، به تصمیمات خود اعتماد دارند، براي مدتی طولانی بر روي یک وظیفه یا فعالیت متمرکز می شوند و دنیاي اطراف را فراموش می کنند، براي رسیدن به هدفشان اصرار و پافشاري می کنند مایلند در زندگی شخصی پیشرفت کنند و به موفقیت شخصی و حرفه ایی بالائی دست یابند و براي اجتناب از شکست، تلاش خود را دو چندان می کنند.
مهارتهاي تحصیلی عامل دیگري است که والدین، معلمان، متخصصان و پیشینه پژوهشی به تأثیر آن در موفقیت تحصیلی اشاره می کنند. دانش آموزان موفق عموماً به انواع مهارتها از جمله برنامه ریزي، مطالعه و تمرکز مجهزند.
رغبت جستجوگري از دیگر عواملی است که در پیش بینی موفقیت تحصیلی توسط والدین، معلمان، متخصصان و همچنین کتب و مقالات به آن اشاره شده است. بیشتر دانش آموزانِ موفق، از همان دوران ابتدائی علاقمند به درس و مدرسه هستند و از فعالیتهاي مرتبط با مدرسه لذت می برند.
از دیگر عوامل خودکارآمدی است. خودکارآمدي تحصیلی به معناي اعتماد شخص به توانائی خود در به انجام رساندن موفقیت آمیز وظایف تحصیلی است. از دیدگاه متخصصان، ممکن است دانش آموزي مشکل هوشی نداشته باشد، به درس نیز علاقمند باشد اما این احساس کفایت را در خود احساس نکند که بتواند در انجام وظایف تحصیلی خوب عمل کند. این عدم خودکارآمدي احتمالا به دلیل کمال گرائی و یا عدم دریافت تشویق و ترغیب از ناحیه دیگران و یا خودِ فرد می باشد.